kako iz izgorelosti

Kako do izgorelosti in kako iz izgorelosti

Izgorelost je tema, o kateri bi si želela vedeti več, preden sem, kot ženska, vstopila na trg dela, v obliki zaposlitve in kasneje v obliki podjetništva.

Bila je moja pot, da moram to sama izkusiti in to sprejemam, mi je pa sedaj pomembno, da delim svojo izkušnjo, v upanju, da tebi, če si na podobni poti doprinese.

Idejo za izražanje v tem blogu sem dobila, ko sem še od ene izmed mnogih žensk slišala reči besedo “moram”. 

“Moram čimprej izpolniti cilje podjetja”, “Moram spisati vsebine”, “Moram se začeti čimprej promovirati”, “Moram pridobiti vsa potrebna znanja”, “moram”, …

Tudi pri meni je bilo ogromno te zahtevnosti do sebe, zato imam razumevanje zakaj do tega pride. 

Velikokrat sem se spraševala: “Če je naša Izvorna Narava to, da je že dovolj, da samo smo, obstajamo, od kje potem toliko pritiskov, nestrpnosti, nepotrpežljivosti, grobosti do sebe? Zakaj občutki, da nekaj “moramo”? Zakaj potem toliko glasov od znotraj, ki nas ženejo?”

Vem, da to ni zgodba samo mene, ampak, da je to zgodba celotne družbe. Mnogo sem  delala na tej temi in prišla do ugotovitev, da je to zgodba vzgoje, ki se prenaša iz roda v rod, zgodba kolektivne zavesti, naše karme, odnosa do žensk skozi zgodovino in še bi lahko naštevala. 

Čeprav se vsi ti vplivi slišijo kot kolesje, ki mu ni konca, lahko iz izkušnje delim, da se da iz tega kolesja izstopiti. Se osvoboditi in začeti delovati v skladu z našo Izvorno Naravo, z zakoni Narave, ki pa stremijo k lahkotnosti, sproščenosti, radosti. Ravno nasprotno od tega, kar vse se dogaja pred in med obdobjem izgorelosti. 

V tem blogu se bom osredotočila na svojo zgodbo, v upanju, da ti doprinese.

Karma, ki sem jo prinesla v to življenje, je poskrbela, da sem se rodila v družino in v družbo/okolico, ki me je podprla na tem, da se te karme osvobodim. Ni nujno, da so osebe, dogodki in situacije v primeru naše karme ljubeče, oz. da so temelji vzgoje postavljeni tako, da lahko posameznik v polnosti živi svoje potenciale. V mojem primeru je bilo večinoma tako, da sem v dobi otroštva in najstništva še poglobila vzorce “nisem OK”, “nisem dovolj”, “nisem vredna”, …

To življenje je podprlo to kar sem prinesla s sabo, z namero, da iz – in še enega – pa le enkrat mogoče nastane +. 

In te minuse, oz. poglobitev vzorcev v otroštvu sem poglobila v odrasli dobi, predvsem na podjetniški poti. Prej se z vzorci še nisem znala sama soočiti in vztrajali so z mano. Čakali so na priložnost, da so lahko ozaveščeni, videni, sprejeti, transformirani in takrat prišli na plano. Zame je bila podjetniška pot pot največje osebnostne rasti in iz izkušenj coachanja ter mentoriranja opažam, da je pri drugih zelo podobno. Ni pa nujno. Nekaterim se začnejo stvari sprožati ob kakšnih drugih dogodkih v življenju (partnerstvo, rojstvo otroka, nova služba,…).

Kar sem pred podjetniško potjo zanikala, oz. s čimer se nisem želela soočiti, je začelo udarjati ven. In ni bilo enostavno, niti približno. Stvari so se nabirale v meni celotno življenje, kot neka tempirana bomba in sedaj, na podjetniški poti, dan za dnevom udarjale ven. Poleg tega pa sem se morala istočasno znajti še na čisto novem področju, tako iz tehničnega, računovodskega, prodajnega ter drugih vidikov in to je bilo zame preveč. 

Enostavno preveč za moje telo, ki je ženstveno. Bolj kot sem šla kontra svoji pravi Naravi, bolj kot sem jo želela zanikati, težje mi je bilo. Telo me je vedno bolj in močneje kaznovalo nazaj. Z željo, da spoznam to resnico, jo sprejmem in se začnem učiti, kako delovati v skladu z njo. 

Delovati 24/7 v moški energiji ter biti v ženskem telesu ni šlo skozi. Naša telesa so različna, z razlogom. Da delujemo različno in s tem doprinašamo k življenju, k živosti, raznolikosti. In z razlogom se nekateri rodimo v žensko telo in drugi v moško

To ne pomeni, da ne moremo iti kontra Naravi, vsekakor lahko, vendar je to težje, kot če bi šli v skladu s svojo Naravo (tistim kar nam je bilo naravno dano) in za to porabimo veliko več energije. To tudi ne pomeni, da če smo ženska, da moramo odrezati moško energijo, sploh ne. Obe energiji sta pomembni za naše delovanje in pomembno je, da stremimo k temu, da sta zdravi in v ravnovesju znotraj nas. To ravnovesje se potem odraža tudi navzven.

Si želiš pridobiti več zavedanja svoje ženstvene energije in se nanjo še bolj odpreti? Zate sem pripravila delovni zvezek “Prebudi žensko v sebi“, ki ga lahko naročiš TUKAJ. 

V podjetništvu me je zelo hitro potegnilo v delovanje iz moške energije (in še to ranjene moške energije), predvsem, ker sem imela že od prej podlago v tem. Delovanje v ženski energiji mi je bilo kar neznanka. 

Danes vidim, kako je telo kričalo po tem, da se umirim, ustavim, da mu prisluhnem. Predvsem z vedno večjimi bolečinami ob menstruaciji (kar je iz mojih izkušenj alarm za neravnovesje, delovanje kontra svoji ženstveni naravi), boleznimi, nespečnostjo, anksioznostjo, nepotrpežljivostjo, slabovoljnostjo, zaspanostjo, razdražljivostjo, skrhanimi odnosi z domačimi, …

kako iz izgorelosti

Ves čas sem dobivala znake, da bi se prebudila. Ampak jih nisem znala videti. Že npr. računalnik mi je želel “povedati” naj že grem stran od njega in ven v naravo, s tem, ko mi je začel “trokirati”, a jaz pa se nisem dala. Zaletavala sem se z glavo v zid, šla na vse ali nič, da bi dokončala stvari. Jaz proti vsemu, “prava Superwoman!”. 

Ko pogledam sedaj nazaj, je videti, kot da bila takrat na bojišču in se bojevala. Proti komu? Za koga? Za kaj?

Nisem si znala niti predstavljati, da je mogoče voditi podjetje na povsem umirjen, sproščen, lahkoten način. Da imam lahko ob tem celoten dan polno energije, sem sveža in z lahkoto počnem še vse drugo. Da lahko imam podjetje in ob tem tudi iskren, ljubeč partnerski odnos in čas zanj. Da lahko imam podjetje in ob tem urejene odnose in čas za vsakogar, ki me potrebuje. In da se lahko tistim, ki potrebujejo mojo podporo posvetim iskreno,  z največjo hvaležnostjo, radostjo in pozornostjo. Da zjutraj z največjim veseljem vstanem in ne potrebujem 3 litre kave, da se prebudim. Da lahko popoldne zaključim z vsem delom in grem zvečer ob 22h mirna spat. Par let nazaj bi na to rekla samo “to zame ni mogoče.”

Kako daleč od sebe, od svoje prave Narave sem morala iti, da mi je enkrat udarilo, da tako enostavno ne gre več. Da stvari, ki so delovale doslej, ne pijejo vode in da prav zares z njimi ni pravega napredka. Da se utapljam v zmedi misli, slabe volje, krivde, slabih odnosih, itd.

Pa je prišel čas, ko se je telo enostavno sesedlo. Ko nisem zmogla drugega kot jokati, ležati in se opravičevati sebi, svojemu telesu. Kljub temu se telo še več mesecev ni zmoglo čisto pobrati. Sem delovala, vendar komaj kaj dala iz sebe. Hvaležna sem, da sem si dala čas za delo na sebi, za transformacijo in spremenila strategije za napredek. Da sem se začela obračati navznoter in transformirati tisto, kar prej nisem želela videti. 

Pri transformaciji so mi izmed vseh metod najbolj učinkovito doprinesle transpersonalno kognitivne in Reiki terapije, s katerimi sedaj jaz podpiram druge. Z njimi sem transformirala vzorce, negativna prepričanja in si dala nežnost, mehkobo, sočutje, podporo in ljubezen, po čemer sem tako hrepenela. 

To transformacijo sem podpirala tudi s sprehodi v naravo, vrtnarjenjem, plesom, meditacijo in ostalimi tehnikami. Lotevala sem se stvari, s katerimi sem si lahko izkazala nežnost, mehkobo, ljubezen, … stvari, ki so mi pomagale učiti se in dojemati žensko energijo. 

V mesecu juliju bom v živo, v Ljubljani, izvedla delavnico na temo povezovanja z maternico in čiščenja zastalih energij iz maternice, kar je mene prav tako podprlo pri zdravljenju svoje ženstvene energije in temu, da sem se lahko vedno bolj odpirala nanjo. V kolikor bi te delavnica zanimala, mi piši na info@anjanaralocnik.com.

Z vsako transformacijo vzorca, razmišljanja, delovanja, je telo počasi dobivalo nazaj zaupanje vame. Zaupanje v to, da ga končno vidim, upoštevam in da je končno varno, podprto, ljubljeno. Zaupanje v to, da končno razumem svojo resnico. Začelo mi je vračati svojo ljubezen in me podpirati nazaj z energijo. 

Začel se mi je odpirati nov pogled na svoje delovanje, na podjetništvo, ki je postajalo vedno bolj celovito. Beseda “moram” se je spremenila v “želim”. Hitenje je zamenjalo prepuščanje, zaupanje, da tisto, kar mi je namenjeno, mi ne more biti odvzeto. Strah in nezaupanje sta se transformirala v občutenje varnosti, zaupanje. 

Navodila/znanja, ki sem jih prej iskala zunaj sebe, je zamenjal stik z intuicijo, ki mi je dala vso modrost in znanje za delovanje v skladu s svojo pravo Naravo in ženskim telesom. Odnosi so postali pristni, iskreni, ustvaril se je tudi prostor za partnerski odnos.

Draga ženska, svojo izkušnjo sem delila iz ljubezni do tebe. Želim te podpreti na tvoji poti, ne glede na to kje si. Ali začenjaš s podjetništvom, si že v podjetništvu, si jemlješ pavzo ali pa si nekje zaposlena. 

V kolikor čutiš, da tvoje telo trpi, da se muči, da sama ne uživaš na svoji poslovni poti, te vabim, da se ustaviš in razmisliš, če res želiš tako še naprej, naslednjih 5, 10, 20 let? Bo tvoje telo, ki je ustvarjeno za to, da prejema nežnost, mehkobo, ljubezen, da živi v skladu z notranjim mirom, to preneslo?

Želim, da veš, da se da delovati drugače, spremeniti svoj način življenja, da bo takšno, kot si ga želiš. Pomembni pa sta namera in volja, da si te spremembe res želiš. In če začutiš, da bi si ob delu na sebi želela podpore, te lahko pri tem podprem tudi jaz. Na sočuten, strokoven, tebi prilagojen način. Kontaktiraj me na info@anjanaralocnik.com za neobvezujoč, spoznavni pogovor. 

Objem,

Anja

Deli blog s prijatelji!