nenasilna komunikcija v podjetništvu

Nenasilna komunikacija v podjetništvu

Z vsakim dnem bolj se odpiram na priložnosti, ki mi pridejo na pot. Prav tako se odpiram na tisto pri čemer začutim, da me zanima. In pred časom sem se odprla na oglas podjetja, ki je iskalo sodelavca na projektu.

Pisala sem jim iz zanimanja za morebitno sodelovanje, kot zunanji sodelavec za sodelovanje, ker delujejo na področju, ki me zelo zanima. Spontano sem jim pisala, v upanju, da bi če ne sedaj, pa kdaj v prihodnosti našli neko skupno točko.

Email, ki sem ga prejela nazaj, me je za trenutek kar pribil. 7 zasliševalnih vprašanj, brez kančka odprtosti, srčnosti. 

Ob emailu sem se počutila kot da sem za to podjetje nek stroj, od katerega sedaj potrebujejo informacije, kaj bodo lahko iz njega izčrpali – da se na podlagi tega lahko odločijo, če jim je sodelovanje v interesu. Nisem občutila spoštovanja, enakovrednosti ali iskrene želje po sodelovanju. Le željo po dobičku.

Zavedam se, da je promet za podjetja zelo pomemben, namreč tudi sama imam podjetje in da se gleda na to, da bo podjetje stabilno, da bo rastlo – ampak na kakšen račun? 

Lahko z avtoritativno in osorno komunikacijo prav zares ustvariš pripadnost ter povečaš zadovoljstvo in učinkovitost zaposlenih? Lahko z nastrojeno notranjo klimo pristno komuniciraš dobro klimo navzven? Koliko časa bo trg to še sprejemal, oz. bodo stranke takšnim podjetjem še pripadne? Generacije se prebujajo, ljudje “vidijo čez” in stvari, ki so do sedaj zadoščale za prodajo, bodo počasi postale premalo. 

Zakaj me je ta odgovor podjetja spodbudil, da na to temo spišem blog? Ker sem se lahko prepoznala v tem odgovoru. Ker sem se sama v preteklosti izražala podobno in lahko vidim, koliko priložnosti sem zaradi tega izgubila. Ni lahko resnici pogledati v obraz, je pa vredno. 

Zavedam se, da nisem znala drugače – da sem bila tudi jaz tako naučena, oz. bolje rečeno nenaučena in imam zavedanje, da se sedaj trudim ravnati/komunicirati drugače. V svoji preteklosti se nisem v celoti zavedala pomembnosti druge osebe in kako dragoceno je, ko druga oseba želi vstopiti v sodelovanje s tabo ali če želi s tabo nekaj skomunicirati. Z emailom, s klicem ali pa s komentarjem na socialnih omrežjih.

Nisem se prav zares, v globino, zavedala kaj druga oseba je. Kako bi se le lahko, če še sebe nisem poznala?

Danes mi je lažje, ker imam vedno več samozavedanja in avtomatsko več zavedanja drugega. Kdo drugi prav zares je. Kako pomembno vlogo igra v mojem življenju. Kako pomemben je vsak njegov korak proti meni in moj njemu nasproti. 

Iz komunikacije, ki sem jo vozila leta nazaj, danes vidim koliko:

 • razumevanja ni obstajalo,
 • pomena in informacij se je izgubilo,
 • dragocenih priložnosti je šlo mimo.

Ker:

 • nisem poznala sebe,
 • nisem vedela kaj zares je drugi,
 • se nisem zavedala pomembnosti drugega,
 • se nisem zavedala pomembnosti tega, ko mi stopi, četudi mali korak, nasproti,
 • se nisem zavedala pomembnosti odnosov za svoje življenje, napredek, rast,
 • nisem prav zares poznala kaj pomenijo: harmonija, povezovanje, skupnost, podprtost, sodelovanje in kakšno vrednost zame nosijo s sabo.

*Na voljo sta delovna zvezka “Prebudi žensko v sebi“ in “Spoznaj sebe“, ki ju lahko naročiš TUKAJ

Ključni dve stvari, ki sta mi najbolj doprinesli pri tem, da sem v svoje delo vpeljala “mnogo več” od tega kar sem poznala, da je mogoče, sta bili transpersonalno kognitivna terapija in odpiranje na nenasilno komunikacijo, pridobivanje prakse iz tega področja.

O transpersonalno kognitivni terapiji sem se razpisala v blogu: Transpersonalno kognitivna terapija, danes pa bom spregovorila o nenasilni komunikaciji.

Kaj sploh je nenasilna komunikacija?

Nenasilna komunikacija je pristno in mirno izražanje potreb vsakega posameznika, ob tem, da je za izražanje omogočen varno, podporno okolje. Za to pa je pomembno, da 1. spoznamo sebe, da se lahko potem lažje izrazimo drugemu in prav tako lažje razumemo drugega ter prepoznamo potrebe ob njegovem izražanju. 

Kako izgleda nenasilna komunikacija v podjetništvu?

Če povem na praktičnem primeru, ki sem ga navedla na začetku, bi bil v primeru nenasilne komunikacije odgovor podjetja v smeri, da preverijo, če so me prav razumeli – tega česa si jaz želim. 

Ob moji potrditvi (ali tudi popravkih), ki bi jih poslala kot odgovor, bi se potem izrazili še oni – kaj jim je OK od tega kar sem napisala, kaj ne in česa bi si pa oni želeli. Da potem tudi jaz preverim svoje razumevanje njihovih potreb/želja in tudi jaz pridobim jasno sliko ali si želim stopiti v sodelovanje ali ne, ali jim lahko doprinesem s svojimi znanji ali ne, je ta trenutek primeren za sodelovanje ali se bo mogoče to odprlo enkrat v prihodnosti.

Torej, več odprtosti na priložnosti, napredek, na rast, na morebitno sodelovanje, povezanost, več razumevanja, srčnosti, potrpežljivosti, fleksibilnosti, bi si želela iz strani podjetja, s katerim bi si sama želela stopiti v sodelovanje.

Za večjo jasnost, bom dodala še en primer poslovnega pogovora, ki je izveden na nasilen način in en primer, ki je izveden na nenasilen način.

“Za dosego tega rezultata predlagam, da ti prevzameš ta del in mi bomo prevzeli drugi del. Mislim, da bomo tako najbolj učinkoviti.”

V tem primeru ni izražanja sebe ali preverjanja pri drugi osebi, če ji je to sploh OK.

Na nenasilen način bi to izgledalo tako:

“Ker nam je pomembna učinkovitost vidimo, da bi lahko naše podjetje najbolj doprineslo na tem področju. Bi vam bilo OK, da vi prevzamete drugo področje, za katerega menimo, da bi bili vi tam bolj učinkoviti?”

Oseba v tem primeru izrazi sebe – da sta ji pomembna učinkovitost in prav tako doprinos ter preveri, če je osebi na drugi strani njen predlog OK – odprta je na komunikacijo, na sodelovanje. 

Zakaj je nenasilna komunikacija v podjetništvu pomembna?

Zato, da;

 • ljudje, ki delujejo v podjetništvu spoznajo sebe,
 • se ponovno vpeljeta srčnost in iskrenost v pogovor ter 
 • da v pogovorih ne pride do izgube informacij ter priložnosti zaradi neinteresa za drugo osebo/podjetje, nerazumevanja in nepotrpežljivosti.

Nenasilna komunacija pa ni pomembna samo v komunikaciji med podjetji, ampak tudi v komunikaciji znotraj podjetja, komunikaciji s sledilci, s strankami in tudi doma, izven delovnega okolja.

Z njo se v komunikacijo vnese več jasnosti, več živosti, več globine in posledično več razumevanja in zaupanja. In kot posledica vsega tega, prav za primer podjetij, tudi več priložnosti za napredek, rast, kreativnost, svežino in promet/dobiček.

Za vpeljavo več nenasilne komunikacije v svojo komunikacijo ali komunikacijo tvojega podjetja, vabljen/a, da me kontaktiraš preko emaila info@anjanaralocnik.com za uvodni, spoznavni klic.

Pozdrav,

Anja

Deli blog s prijatelji!