transpersonalno kognitivna terapija

Transpersonalno kognitivna terapija

Je sočutna in strokovna podpora v obliki pogovora, ki poteka v varnem in urejenem okolju in sledi ritmu posameznika, ki to vrsto podpore potrebuje. 

Kako poteka in v kakšno obliko psihoterapije spada?

Poteka v obliki pogovora tako in njen cilj je, da posamezniku/posameznici pomaga pri različnih težavah, izzivih, ki se mu/ji pojavljajo v življenju.

Psihoterapije se razlikujejo med sabo (integralna, humanistična, psihoanaliza, transpersonalna, …) in sicer večinoma glede na to kakšen princip dela je in kako zelo v globino določena terapija gre (globino odkrivanja, poglabljanja in  transformiranja vzorcev).

Določene psihoterapije so bazirane na vprašalnikih, na analiziranju posameznika, ocenjevanju glede na rezultate testov, itd. potem druge pa jemljejo človeka kot že popolno bitje in ga ne analizirajo, ocenjujejo, vrednotijo.

V to drugo skupino spada transpersonalno kognitivna terapija, ki posameznika jemlje kot že popolno bitje in ga ne ocenjuje, vrednoti, analizira, ampak ga v obliki pogovora, z uporabo različnih terapevtskih tehnik/metod, sočutno podpre pri odstranjevanju ovir.

Pri kakšnih težavah lahko ta oblika terapije pomaga?

Pri kateri koli težavi, od manjših življenjskih izzivov  do hujših travm, vzorcev, ne glede na področje. Torej področje družine, partnerstva, odnosa do sebe, …

V primeru jemanja antidepresivov pa raje svetujem, da se obrnete na psihiatra, namreč jemanje tablet lahko zmanjša zmožnost soočanja s čustvi in s tem učinkovitost te terapije.

Katere tehnike se uporabljajo v sklopu transpersonalno kogitivne terapije?

Tehnike se popolnoma prilagodijo stanju zavesti posameznika. Po Kenu Wilberju (priznanemu filozofu) obstaja več nivojev zavedanja in v sklopu transpersonalno kognitivne terapije se lahko terapije izvaja za različna stanja (mentalni nivo, astralni nivo, avtentični nivo, nižje-subtilni nivo).

Za delo se uporabljajo tehnike: dialoško delo, artikulirana empatija, re-maping, tehnike nenasilne komunikacije, … 

Kaj pomeni transpersonalno in kaj to doprinese k terapiji?

Transpersonalno pomeni nad-osebno. To, po mojem mnenju, prinaša k klasični psihoterapiji svež veter in celovit pristop, saj se namreč pri tej terapiji terapevt zaveda, da je posameznik tudi duhovno bitje in da obstaja več nivojev zavedanja, kot le mentalni in avtentični (misli in čustva). Da obstaja več, kot le fizičen svet, ki ga vidimo in čustva, ki jih doživljamo. 

Zato lahko (ni pa nujno) v sklopu terapije terapevt izvaja terapijo (ali del terapije) tudi iz transpersonalnih nivojev (višje-subtilni, kavzalni) in doprinese k terapiji s tem, da podpre posameznika s čiščenjem energij iz tega ali preteklih življenj, pomaga pri hitrejši odstranitvi ovir, kreira nova čustvena stanja, veščine, razumevanja, ki bodo posameznika še bolj podprla pri vsakdanjem življenju. 

Kaj pomeni kognitivno?

To pomeni mentalno. Kognicija je proces mentala, oz. mentalna funkcija; kot je npr. spomin, razmišljanje, … V sklopu naše kognitivne terapije je zavedanje, da to kako dojemamo svet lahko vpliva na nas, naše vedenje, komuniciranje, … Da je naše delovanje lahko odvisno od tega, kako si razlagamo svet, od naših vzorcev, travm, …

Zakaj je mene, od vseh psihoterapij, prepričala ravno transpersonalno kognitivna? 

Preden sem spoznala transpersonalno kognitivno terapijo, sem hodila na dve različni psihoterapiji, ki sta se osredotočali zgolj na mentalni in avtentični nivo (misli in čustva) in bili bolj površinski. Sta mi pomagali v določenem obdobju, ampak čutila sem, da mi nekaj manjka. Da si želim hitrejšega in bolj učinkovitega, vidnega napredka. 

Nisem vedela kaj točno iščem, oz. kaj vse je mogoče, ampak mi je tako s časom na pot prišla transpersonalno kognitivna psihologija. Ko sem menjala terapevtko in začela obiskovati transpersonalno kognitivne terapije se je prav zares šele začel moj napredek. 1. ker je šla ta terapija najgloblje od ostalih, ki sem jih prej obiskovala in 2. ker me je istočasno, ob podpori na mentalnem in avtentičnem nivoju, podprla tudi pri moji duhovni rasti, oz. na več nivojih, celostno.

*Na voljo sta delovna zvezka “Prebudi žensko v sebi“ in “Spoznaj sebe“, ki ju lahko naročiš TUKAJ

Kako poteka izobraževanje za transpersonalno kognitivnega terapevta in kaj vse vsebuje?

Šolanje je 3-letno, samoplačniško in poteka na Inštitutu za transpersonalno psihologijo, v Ljubljani. Poudarek v sklopu šolanja je na praksi. Za posameznika, ki se odloči za ta študij, je iz mojih izkušenj pomembno, da je pripravljen delati na sebi, se soočati s svojimi ovirami, travmami, vzorci, jih transformirati, preden lahko začne delati z drugimi. 

V sklopu šolanja lahko posameznik poleg metodologije terapevtskega dela spozna in izvaja v praksi najrazličnejše metode, katerih znanja doprinesejo k celoviti podpori v sklopu terapij (Reiki energetsko zdravljenje, metoda Postavitve družine, tehnika Intenziv, Ayurveda, Tantra, Kriya joga, delanje z Božanstvi, Angeli, kanaliziranje, znanja iz kvantne fizike, biologije, epigenetike, nevroznanosti, …).

Kako potekajo terapije in koliko časa?

Za terapije se lahko odločiš kadar želiš. V sklopu terapij veljata svobodna volja in izbira, zato ni nikakršnih obvez za zakup več ur. Za vsako terapijo se odločiš ko jo potrebuješ in če jo potrebuješ.

Terapija traja 90 minut. Cena terapije je 60 EUR in poteka v terapevtskem prostoru na Ljubnem ob Savinji. Terapija lahko poteka tudi online, preko spleta. 

Kdaj se odločiti za takšno vrsto terapije?

Ko si želiš celostne in sočutne podpore na svoji poti ter si se pripravljen/a soočiti z čustvi in vzorci, ki te ovirajo pri napredku. Ko si želiš napredka in si pripravljen/a v to vložiti trud. 

Če čutiš, da bi potrebovala nekoga bolj za pogovor in se še ne bi želel/a soočati s čustvi ali vzorci, se lahko dogovoriva za terapevtski pogovor.

Kako poteka začetek najinega sodelovanja?

Tako, da me kontaktiraš preko info@anjanaralocnik.com, za uvodni, spoznavni sestanek, kjer vidiva, če si ustrezava. Če vidiva, da si ustrezava, se dogovoriva za datum 1. terapije. 

V primeru, da se ti pojavi še kakšno vprašanje, vabljen/a, da mi ga pošlješ na info@anjanaralocnik.com. 

Lep pozdrav tebi,

Anja

Deli blog s prijatelji!