podjetništvo in duhovnost

Podjetništvo in duhovnost

Če povežem podjetništvo z duhovnostjo je to zame ena izmed mnogih poti učenja, poglabljanja samozavedanja, kot vsaka druga pot, ki jo izberemo v življenju. Lahko se nam ta priložnost kaže tudi skozi zaposlenost v določenem podjetju, skozi študij, itd. Pot učenja postane, ko začnemo prepoznavati kaj nam situacije, odnosi na tej poti sporočajo o nas samih in da se iz tega vedno nekaj novega naučimo o sebi.

Je pa iz mojega vidika podjetništvo kar močna pot učenja prevzemanja odgovornosti zase. Prevzemanja odgovornosti se lahko prav tako učimo v katerikoli drugi službi ali življenjski situaciji, je pa malenkostna razlika, da je v drugi službi nad zaposlenim šef, ki daje navodila/usmeritve, v podjetništvu pa tega šefa, ki bi nam govoril kaj naj naredimo in kdaj ni. 

V podjetništvu ni nekoga od zunaj, ki bi me usmerjal, mi dajal projekte, navodila kako in kaj, ampak sem praktično prepuščena sebi. Takšna je zame realnost, če to gledam samo iz fizičnega vidika, tukaj na Zemlji. Če ne poznam, da kaj drugega še obstaja, oz. da je mogoče zame. In tako je bilo zame precej časa, preden sem ugotovila, da ne rabi biti tako. 

Ko sem se začela odpirati na duhovnost, oz. transpersonalne, nad-osebne nivoje, pa se je to vodstvo, ki me želi voditi, vzpostavilo. Prišlo je v moje zavedanje.

Zavedanje iz fizičnega/ avtentičnega nivoja, da smo za vse sami, se na duhovnih nivojih transformira v zavedanje, da smo lahko vodeni. Prav tako v zavedanje, da znanja/izkušnje, ki jih predajamo naprej niso naša, ampak, da za tem stoji naša Duša, Višji Jaz, Izvor, Univerzum, … (obstajajo različna poimenovanja) in da so naša fizična telesa na Zemlji kanal, skozi katerega se ta znanja/izkušnje/modrosti izrazijo, da so lahko videne.

Še vedno se mi je izziv prepustiti, sploh, ker sem toliko časa gradila svoj avtentični jaz; da zmorem vse sama, da sem sama svoj šef, da ne potrebujem pomoči, … se pa vedno bolj trudim to spuščati, ker vidim iz izkušenj koliko lahkotneje je, ko se prepustim temu, da sem vodena in da je za vse že poskrbljeno.

To prepuščanje ne pomeni, da ne prevzemam več odgovornosti zase in za podjetje ali da nisem več aktivna – ravno nasprotno. Sem povsem aktivna kot posledica odgovornosti. Že sama beseda odgovornost v angleščini nosi svoj odgovor: “responsibility”- ability to respond. Zmožnost odgovoriti na priložnost, ki pride v naše življenje. Se prepustiti in aktivirati, ko dobimo poziv. In ne izsiliti nekaj kar še ni pripravljeno, kar nam še ni namenjeno.

Iz kje pride ta poziv? Poziv lahko pride od znotraj nas – in to je glas Duše/Višjega Jaz-a / Izvora, lahko pa pride tudi od zunaj, recimo email z možnostjo sodelovanja. Ob tem pa je pomembno, kakšen odziv pride na ta poziv/ email znotraj nas. Kako mi “shendlamo” ta poziv in kakšen odziv potem damo od sebe. Gremo v akcijo ali spustimo priložnost, da gre mimo?

podjetništvo in duhovnost

*Na voljo sta delovna zvezka “Prebudi žensko v sebi“ in “Spoznaj sebe“, ki ju lahko naročiš TUKAJ

V podjetništvu je zame “hendlanje” oz. ravnanje s temi pozivi vedno bolj pomembno, saj je od tega odvisno kako zelo se bom odprla na svojo pot. Se bom soočila s tem kar pride ali bom to potisnila na stran? In iz izkušenj, ko gledam za nazaj, lahko rečem, da bolj kot sem potiskala te pozive na stran, bolj me je udarjalo nazaj po betici. Še več izzivov mi je prihajalo na pot, z namenom, da bi se prebudila, zgradila samozavedanje in se prepustila svoji pravi poti, ki je v resnici lahkotnejša in veliko bolj izpolnjujoča, kot tista, ko sem po domače “tupila” nekaj po svoje. 

In ni, da je bilo takrat kaj narobe z mano, sploh ne. Jaz sem bila popolnoma OK, samo vedela/znala nisem drugače. Ta pot duhovnosti po kateri hodim sedaj mi je bila popolna neznanka. Ne samo to, v bistvu mi je bila iz strani ljudi, ki je prav tako niso prav zares poznali predstavljena na negativen, strašljiv način. Ker je bilo tudi njih strah se odpreti nanjo in pri tem niso bili podprti, vodeni.  

Ta vikend sem imela prakso iz duhovnih/transpersonalnih nivojev zavesti in ko sem imela v procesu v enem trenutku pregled nad celotnim življenjem, so mi prišle solze v oči, od zavedanja koliko lažje bi bilo, če bi imela prava znanja o duhovnosti že prej. Če bi bila v to uvedena na nežen, nevsiljiv način, z možnostjo svobode in izbire, s strani osebe, ki to že živi, ki to diha in predaja naprej. 

Duhovnost ne pomeni, da se podam na to pot in zaprem pred vsem; pred odnosi, materialnimi stvarmi, itd. Ravno nasprotno, pomeni, da se še bolj odpiram na vse kar je. Da se še bolj odpiram nase, na svoje potenciale, na Absolutno Resnico o vsem kar je in kar vse poganja ter na priložnosti, situacije in druge ljudi. 

Zame je smisel podjetništva, da mi omogoča svobodo, da se lahko odpiram nase. Da se na tej poti odpiranja nase, grajenja sebe in prevzemanja odgovornosti zase, vedno lahkotneje odpiram tudi na druge, s katerimi se naše poti srečajo. Da lahko s svojimi izkušnjami/znanji iz svoje poti podpiram na poti tudi druge, ki potrebujejo mojo podporo.

In vse to je zame preplet podjetništva z duhovnostjo, ki sta po mojem mnenju po Izvorni Naravi eno in isto, samo sta se skozi zgodovino, ko se je človek začel oddaljevati od svojega resničnega Jaz-a, Sebe, svoje Duše, … ločila in dobila druga poimenovanja. 

Sem pa odprta za različne poglede na to, zato te vabim, da mi pošlješ svoje mnenje/izkušnje iz prepleta duhovnosti in podjetništva ali pa svoje želje, o čem bi si še želel/a, da spregovorim v prihodnosti. Sporočilo mi lahko pošlješ na email info@anjanaralocnik.com 🙂

Objem,

Anja

Deli blog s prijatelji!