Sigurnost v času nesigurnosti

Kako v času nesigurnosti najdem svojo sigurnost

Sigurnost v času nesigurnosti

Tema, ki mi je v zadnjem času precej živa in bi se želela o njej izraziti. Izražanje v tem blogu je izključno moje doživljanje.

Ko se mi začnejo pojavljati občutki neoprijemljivosti, nesigurnosti, se obrnem navznoter, vase. V stik, ker tam najdem jasnost glede vsega in tudi glede tega, kako prilagoditi moje fizično življenje, glede na konstantne spremembe, da se bom tudi izven meditacije, oziroma takrat, ko nisem čisto v stiku s sabo, hitreje lahko obrnila navznoter, nazaj k sigurnosti. 

Sami kretiramo svoje izkušnje

Zame je bil to v preteklosti precejšen izziv, sploh se obračati navznoter, ko pa se je zunaj toliko dogajalo. Zdaj vem, kako pomembno je to zame, še predvsem takrat, ko se zunaj toliko dogaja in ko mislim, da nimam časa za to. 

V meditativnem procesu sem dala namero, da dobim več jasnosti, kako si urediti življenje, za to, da bom lahko tudi s pomočjo fizičnega sveta prišla hitreje v stik s sabo in sigurnostjo.

Dobila sem odgovor, da kreiram neka svoja mini pravila, rutine, h katerimi se lahko vrnem v trenutkih kaosa. Se jih hitro zavem, ker so tako preprosti in se potem lažje zavem sebe (npr. stik s hvaležnostjo). 

V tem blogu bom izrazila par primerov, ki danes prispevajo k mojemu negovanju sigurnosti, na meni povsem lahkoten in empatičen način: 

– Jasnost glede organizacije znotraj svojega doma.  Npr. da; jem za jedilno mizo (s tem zmanjšam možnost zmešnjave, predvsem v mislih), delam za pisalno mizo, knjige so zložene po določenem vrstnem redu, oblačila po barvah, itd. V tej organizaciji jaz vidim svoje ravnovesje s čistostjo misli in to ravnovesje doda k mojemu občutenju sigurnosti.

– Jasnost pri delu, ustvarjanju. Da; delam za pisalno mizo, vem katera mapca je za katere dokumente, z bližnjimi jasno skomuniciram, kdaj je čas, ko se me ne moti, če ni nujno, …  

– Negovanje stika z drugimi ljudmi, na nenasilen, iskren način. V smislu, da sta obe osebi v stiku s sabo in da lahko dajeta ena drugi nesebično podporo, prostor za izražanje. V tem stiku, iz lastnih izkušenj vidim koliko sigurnosti zraste. Čeprav imam občutek, da se okoli mene vse vrti, je ta stik tisti, ki me popolnoma prizemlji, umiri in mi da sigurnosti.

– Stik z živalmi. Ta stik me takoj prizemlji (sploh v odnosu s svojim kužkom).

– Skrb za fizično telo. Zdrava prehrana, še posebej z doma pridelanimi sestavinami, izražanje skozi gibanje, prav tako doprinesejo k umiritvi uma, čistosti misli, obračanju navznoter  in doprinašajo k večji sigurnosti v zmožnosti svojega telesa, predvsem, če pride do situacije, ko se je potrebno boriti proti virusi. Jaz sem na ta način (in v kombinaciji s terapevtskimi tehnikami) premagala alergijo do čebel, ki je bila moja spremljevalka celotno življenje. To mi je dalo ogromno novega zaupanja vase in v svoje telo. 

– Skrb za duševno zdravje. Uporaba metod, praks, ki so doslej učinkovale pri mojem napredku, prav tako doprinašajo k temu, da se obračam navznoter in še naprej doživljam rast, napredek (meditacija, poslušanje manter,…).

– Popolna iskrenost. Prvo do sebe in potem tudi do drugih. Da dovolim sebi priložnost, da se spoznam v vse kotičke, globine sebe. To mi daje večjo sigurnost do poznavanja sebe, svojih reakcij.

– Hvaležnost. Za vse, kar doprinaša k občutenju sigurnosti tudi navzven, pa čeprav je to čisto malenkostna stvar, ki je mogoče do sedaj nisem niti zaznala.

Pri vsem tem bi poudarila pomembnost potrpežljivosti in zaupanja vase. Da vem, da sem OK , tudi če skrenem iz poti in da zaupam, da se prej ali slej vrnem nazaj v svoje ravnotežje.

V tem blogu sem izrazila par stvari, ki danes delujejo pri meni in mojem negovanju stika s sabo oz. stika s sigurnostjo. Obstaja še nekaj področij, ki jih še nisem omenila, ampak to v kakšnih prihodnjih blogih. Step by step. 🙂 

Vsekakor je od vseh najbolj učinkovit način negovanja sigurnosti to, da se umirim in obrnem navznoter, ampak, ker mi čisto vedno to ne uspe na tako lahkoten način, mi takrat mi lahko določene strategije “na zunaj” pri tem pomagajo.

Objem,
Anja

Deli blog s prijatelji!