kako poskrbeti za svoje zdravje

Kako poskrbeti za svoje zdravje

“Kako poskrbeti za svoje zdravje?”

… se glasi vprašanje, ki sem ga prejela od sledilke.

Prvo bi želela poudariti, da nisem zdravnica in da sem blog spisala izključno na podlagi mojih izkušenj s samozdravljenjem in prebiranjem strokovne literature na to temo.

Zdravje je precej široka tema, namreč poznamo več oblik zdravja (mentalno, duševno, fizično,…), ki se pa, po mojih izkušnjah, med sabo trdno povezujejo, prepletajo. Torej, ko sama gledam na zdravje, nanj gledam celostno, ne samo iz enega vidika, npr. le na fizično zdravje (sem zdrava, če nimam prehlada).

Iz izkušenj vem, kako pri meni eno področje zdravja močno vpliva na drugo. To spoznanje in moje izkušnje podpira cel kup knjig, kjer so navedene tudi znanstvene raziskave (npr. avtorjev Joe Dispenze, Wim Hof-a, …). 

Torej, če je porušeno mentalno zdravje, se to prej ali slej pokaže na telesu, npr. ni energije, padec imunskega sistema, razvoj različnih bolezni, … Če je porušeno duševno zdravje, to vpliva na mentalno in tudi fizično zdravje (npr. v življenju ne delujemo v skladu s sabo, to sproža kopico misli, ki se ne ustavijo, občutkov krivde, strahu, frustracij in to se potem pokaže tudi na telesu, v obliki bolezni, alergij, …). O duševnem zdravju sem se razpisala tudi v blogu: 7 področij za duševno zdravje

Vse od zgoraj naštetega sem sama tudi izkusila. 

Na fizičnem telesu: alergije, padci imunskega sistema, izgorelost telesa,  težave s kožo, težave s težo, kronični bronhitis, konstantna vnetja sečil, zelo močne bolečine pred menstruacijo, bolečine v hrbtenici, … 

Na mentalnem nivoju: hiperaktivnost, več osebnosti, intenzivna nihanja v razpoloženju, neustavljivost misli, konstanten stres, občutki krivde, sramu, strahu, frustracij, jeze, dvomov, …

Na duševnem nivoju: delovanje v nasprotju s sabo. 

*Na voljo sta delovna zvezka “Prebudi žensko v sebi“ in “Spoznaj sebe“, ki ju lahko naročiš TUKAJ

Večino naštetih kroničnih bolezni ali neravnovesij sem uspela samo-ozdraviti, oz. povrniti v naravno ravnovesje. Nisem že dobrih 5 let vzela tablete ali bila na kakšnem zdravljenju, razen anafilaktičnega šoka po alergiji, za katerega kasneje v tekstu pojasnim vzrok. Pa sem pred tem imela kroničen bronhitis, bila bolna praktično vsake 3 mesece, se borila s kilogrami dobre 15 let, zaradi bolečin pred menstruacijo pristala na urgenci, celotno šolanje trpela za hudo obliko hiperaktivnosti, imela zelo intenzivna nihanja v razpoloženju, živela v konstantnem stresu, pod vplivom strahu, itd. 

Naj dodam, da sama še vedno delam na tej celovitosti in vprašanje, če se to sploh kdaj zaključi. Po mojem mnenju se vedno znova poglablja, spreminja, kot se spreminja tudi tok našega življenja. Je pa vsekakor lažje ohranjati ravnovesje, enkrat, ko je zavedanje kaj je za celovito zdravje potrebno. 

Če ni celovitega zdravja, to zame ni zdravje, ampak neravnovesje. Tudi če npr. uspe postaviti fizično zdravje “k sebi” in sta mentalno in duševno še naprej porušena, se bo tudi na fizičnem prej ali slej nekaj porušilo. In tako se vrtenje v krogu in reševanje posledic, ne pa prav zares vzroka, nadaljuje. 

Pomembno mi je, da predstavim, kako se podati na pot do celostnega zdravja in posledično bolj lahkotnega delovanja v življenju. 

Meni pri ohranjanju ravnovesja na področju zdravja pomaga troje: preplet dela na fizičnem nivoju, mentalnem in duhovnem nivoju. Torej, delo s telesom, mentalom in dušo je prispevalo k temu, da se je znotraj in zunaj mene začelo vzpostavljati ravnovesje. Takoj, ko sem nečemu posvetila več pozornosti, kot drugima dvema, se je spet nekaj porušilo. 

Praktičen primer: pred kratkim sem pretiravala z delom na duhovnem nivoju ter odrivala fizični nivo, pa se je zgodil pik čebele ter z njim anafilaktični šok, ki mi je pokazal, da sem pozabila na fizični nivo. Po tistem sem začela delati več na fizičnem nivoju, dala duhovni nivo na stran in spet se mi je to neravnovesje začelo kazati v življenju, ko sem šla v dejanjih kontra sebi in začela doživljati stres. Zelo očitno, kako je pri meni pomembno ravnovesje. 

Življenje konstantno stremi k ravnovesju na vseh področjih in me na to opozarja, na meni pa je, če znam to prepoznati in uporabiti. V kolikor te zapisano pritegne in bi želel/a kaj narediti v smeri svojega zdravja, bom zapisala še bolj konkretno katere metode so meni na določenih nivojih pomagale pri vzpostavljanju ravnovesja oz. zdravju.

Na fizičnem in mentalnem nivoju:

 • Transpersonalno kognitivna terapija 
 • Reiki energetska terapija 
 • Joga 
 • Treningi za moč
 • Vestibularne vaje za ravnotežje
 • Ples
 • Sprehodi
 • Planinarjenje
 • Plavanje
 • Prehrana z visoko energetsko vrednostjo (direktno iz domače njive)
 • Tuširanje s hladno vodo
 • Ustvarjanje
 • Vrtnarjenje
 • Negovanje odnosov z ljudmi, ki so avtentični (pristni)
 • Izražanje (pisanje, snemanje svojega izražanja, …)
 • Redna praksa nenasilne komunikacije
 • Dihalne tehnike
 • Meditacija
 • Zvočna masaža
 • Sprejemanje sebe
 • Ljubezen do sebe, dotik, negovanje
 • Hvaležnost

Na duhovnem, oz. transpersonalnem nivoju:

Bi se znala še najti kakšna metoda, ampak mislim, da sem naštela glavne. V duhovne prakse se nisem spustila, ker je to kompleksno področje, ki ga ne priporočam lotevati se brez pravega vodstva. 

Torej, če zaključim blog z odgovorom sledilki, glede na moje izkušnje: Za zdravje lahko poskrbiš tako, da stremiš k ravnovesju na fizičnem, mentalnem in duhovnem nivoju. In najpomembnejše pri tem je 1. začeti in 2. se truditi po svojih najboljših močeh. Trud po svojih najboljših močeh in četudi z majhnimi koraki je učinkovit. Biti perfekten v enem izmed teh nivojev, druge pa odrivati, pa je iz mojega vidika na dolgi rok neučinkovito in tudi precej stresno – ter zame enako nezdravju. 

Zakaj sem se sama odločila za študij transpersonalno kognitivne terapije in obisk teh vrst psihoterapije? Ker že samo ime pove, da združuje fizičen in duhoven, oz. transpersonalen nivo. Deluje na vseh nivojih (fizičnem, mentalnem in duhovnem) ter stvari poveže v celoto. In meni je celovitost zelo pomembna. Harmonija med deli sebe, ki se potem izraža tudi navzven in mi omogoča, da delujem lahkotneje, učinkoviteje. 

Upam, da sem s tem blogom uspela odgovoriti na vprašanje v uvodu. Lahko bi še nadaljevala, ker je to zelo široko področje, ampak se bom o tem razpisala še kdaj, s kakšnimi novimi odkritji. 🙂 V kolikor se na to temo pojavi še kakšno vprašanje, te vabim, da mi pišeš na info@anjanaralocnik.com. Bom z veseljem odgovorila.

Želim ti obilo zdravja! 🙂

Objem,

Anja

Deli blog s prijatelji!